dilluns, de febrer 18, 2008

Democràhrjsltrhti

Aquest mes es presenta calentet perquè aviat tindrem les eleccions per a triar els representants de les Corts d’Espanya, i tots els partits ja fa temps que han engegat la maquinària propagandística. Al capdavall, encara que no hi hagen eleccions a la vista, s’ha arribat a un punt que sempre estem d’eleccions; vivim en una campanya constant des que els mitjans de comunicacions fan l’altaveu a qualsevol punyeta que els partits que més vots arrepleguen fan moure, ço és, que més publicitat es fan tenir.

En un altre text ja vaig comentar la dualitat a què ha arribat la política d’Espanya, un retorn al segle xix del bipartidisme més descarat. El que vull plantejar en aquest text és si aquest sistema de dos partits que més publicitat es fan moure i més amplificació tenen als mitjans de comunicació per qualsevol punyeta és realment democràtic: ¿és democràcia que només hi hagen dos partits a les Corts?

Fet i fet, els integrants d’aquests dos partits constantment s’omplin la boca de la paraula democràcia, però al meu parer, no n’hi ha hagut gairebé mai, de democràcia (llevat dels primers anys de la Transició en què el ventall de partits a les Corts era variat). Pot sonar molt fort, però per com es comporten aquests dos partits i pel que diuen, em sembla que són la cosa més poc democràtica del món.

En primer lloc, poc pot triar el poble espanyol quan només hi han dos partits que s’enduen tota la publicitat, tots els diners i tots els favors dels poders fàctics (comunicació, bancs, lobbis varis); o quan n’hi ha més d’u (als països perifèrics) els dos que més publicitat es fan moure fan el possible per negar la representativitat i el poder de decisió d’aquests partits regionals. Per exemple, hom pot llegir comentaris que diuen que els acords nacionals espanyols haurien de tenir el consens dels dos grans partits espanyols i restringir-ne l’entrada als regionals.

Poc democràtic és fomentar (bé de manera oberta, bé de manera amagada) el vot útil; suscitar aquesta por de pensar que votar un partit perifèric és llançar el vot, amb la qual cosa hom engrandeix els que ja eren més grans (més nacionals). Considere que és una mostra d’hipocresia política per part d’aquests dos partits promoure aquesta por i després parlar de democràcia, i d’elecció lliure i sobirana del poble espanyol: fet i fet, un cinisme exageradament palés.

Aviat tindrem les eleccions i em fa la sensació que estem tornant al que va representar el segle xix, que si bé els temps han canviat, té tota la cara de canviar-ne la forma però no els continguts.

3 comentaris:

 1. En un sistema cada vegada més bipartidista, només podem aspirar a que qui guanye no obtinga majoria absoluta i li toque pactar amb uns i amb altres; i, ja posats a demanar, que ningú governe més de huit anys. No crec que siga realista demanar-hi molt més.

  ResponElimina
 2. AL remat, això és la democràcia, paraula que ompli molt la boca.

  ResponElimina
 3. Off-Topic:
  Hem encetat la iniciativa d'anar reunint en un mateix blogroll els blocs personals existients a la Marina Alta. Si no tens res en contra hem inclòs el teu al llistat i t'animem a participar-hi amb totes les suggerències que cregues convenient enviant un e-mail a l'adreça marinaaltaesfera@gmail.com
  Si ens facilites la teva adreça electrònica et mantindrem informa't de tot. Si coneixes altres blocs de característiques semblants pots proposar la seva inclusió.
  Salutacions.

  Feed
  http://www.google.com/reader/public/atom/user/04404567613448018428/label/marinaaltaesfera

  ResponElimina