divendres, de juliol 31, 2020

D'un concepte en què no havia pensat

De la lectura de Tres guinees extrec un concepte que m'ha deixat trasbalsat si hom em permet l'exageració. Ací, la Woolf esmenta la ignoràntsia. Ves per on, tota la vida sentint a parlar de la intel·ligèntsia i no haver deduït que hi ha ignoràntsia o no haver trobat mai el vocable en les meues lectures.

Doncs sí, la ignoràntsia, i com ara és més destacable, vigent. Cases d'apostes, populismes polítics de dreta, centre i esquerres (sí, esquerres!), plataformes d'entreteniment televisiu, etc. Certament ens governa la ignoràntsia.

2 comentaris:

  1. Sí que ho és, de xocant i suggeridor i profitós, el concepte "ignoràntsia", sobretot, al meu parer, quan l'acarem amb l'altre, el de la "intel·ligèntsia", o intel·lectualitat, i sabem veure la capacitat i el poder d'influència en el pensament i la ideologia, i la rapidesa i la complaença amb què aquella "ignoràntsia" és assumida i fins i tot exhibida com a modèlica. I és que, en general, és molt més fàcil i està molt més a l'abast de la majoria instal·lar-se en la banalitat i exercir la frivolitat que no fer l'esforç de raonar, de ser crítics, de buscar el coneixement, de tenir curiositat i ganes d'aprendre i, sobretot, ser humils i no tenir vergonya ni por de reconèixer la ignorància i l'error. En fi... s'hi està generant un caldo de cultiu perillós i tristíssim, però, si volem, encara es pot revertir.
    Salut i perseverança!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mentre llegia el llibre em corprenia que l'escamp de la ignoràntsia ve tant des de dalt com des de baix. No és només que l'ignorant en faça mostra sinó que els sabuts també la propaguen.

      Com a professor sent impotència de vore quant de bandejada està la capacitat i la voluntat de saber.

      Gràcies de dir.

      Elimina