dissabte, de juliol 06, 2019

Del respecte als nostres escriptors.

Un divendres en Sueca fan un esdeveniment cultural en què la protagonista és una poeta valenciana, de les de pes dins la nostra literatura; divendres següent en Gandia el protagonista és un poeta valencià, també de pes. La primera és la Teresa Pascual, de 67 anys; el segon és Jaume Pérez Muntaner, de 81. Tots dos actes en una capital de comarca, força lluny del nucli irradiador que és València.

Un fet vull destacar en aquest text: la Marina Alta, de capital Dénia i quin desert em sembla que és. No diré els altres pobles que formen la comarca, em referiré a Dénia com a capital que ha estat històricament d'aquest tros de terra de parla (encara) valenciana. No entenc com no es programa una cita mensual, bimestral o trimestral (més ja no!) d'actes d'homenatge a les figures cabdals de la nostra literatura: digues entrevistes poètiques, digues recitals, digues ço que vulgues. Quin menyspreu trobe que és que la nostra (i dic nostra) capital del marquesat no es digne a honorar aitals figures literàries: Pérez Muntaner, Rodríguez-Bernabeu, Granell, Prats, Navarro, Jàfer, Mulet, Piera, Montero, Boïls, Rodríguez-Castelló, etc. Dic etcètera perquè a penes he esmentat poetes i de 60 anys cap amunt, que encara hi resten narradors, dramaturgs d'eixa edat i, com no, em deixe també tots els autors que tenen la cinquantena i que també haurien de començar a tindre el seu moment de reconeixement.

Decebedor.

2 comentaris:

  1. Aquesta teua és una queixa justa i comprensible i, alhora, contradictòria. M'explique. La Marina Alta, i Dénia en concret, té tots els elements que ha de tenir una comarca per mantenir una vida cultural activa i, a més, diversa i de qualitat. Te n'enumere uns quants que tu coneixes i que són de primer ordre: una Mancomunitat Cultural que funciona molt bé (a la Safor-Gandia, no la tenim); un Institut d'Estudis Comarcals que també funciona prou bé i encara funcionaria millor si la gent jove s'hi implicara més. Una Biblioteca Pública magnífica, ara renovada i amb un personal disposat a dinamitzar, a programar; llibreries: una en concret, no gens menyspreable, a Dénia; premsa comarcal fins i tot. I, per últim, i per no fer-ho llarg, una diversitat envejable de camps i disciplines artístiques i culturals: arts plàstiques, música, fotografia, literatura... És a dir que, al meu parer, només cal algú o alguns que tinguen ganes d'estirar del carro, de dir "fem això", buscar suports en tots aquells àmbits que hi he anomenat i fer-ho. Jo diria, clar i ras, que, en aquest moment, ho teniu tot a favor vostre. I potser és que ningú no hi ha pensat i, sobretot, no s'hi ha fet avant.

    Salut i ànim!

    ResponElimina
  2. MJ, gràcies de la resposta. Comence per la part darrera. Has dit, "només cal algú o alguns que tinguen ganes d'estirar el carro", estic totalment d'acord amb tu. Jo pense que eixos que hagen de tenir ganes han de ser els regidors de cultura, que estan ben assessorats pels tècnics que tenen els quals han fet tots eixos màsters de gestió cultural. Polítics i tècnics han de empomar l'envit que puga fer el poble, mirant dates, mirant patrocinadors, mirant ço que faça falta, que per això els paguen i hi han estudiat. Tot plegat, el meu text vol reivindicar la iniciativa que ha de tindre el poder públic en aquests afer (iniciativa, decència, lucidesa i bon gust). Una altra cosa és que algú privat vulga promoure una proposta aital al marge de l'administració pública.

    També has dit, "Dénia en concret, té tots els elements que ha de tenir una comarca per mantenir una vida cultural activa i, a més, diversa i de qualitat." Ausades cert és això: Dénia té una programació anual ben, ben atapeïda, mantinguda decentment d'estiu. El meu retret és que Dénia ací està perdent un vessant d'homenatge a literaris: que la gamba i la gastronomia estan molt bé, però ací fallen.

    Agraït del teu comentari, veïna de comarca.

    ResponElimina