dijous, de març 18, 2010

El nom del porc

Trenta anys després de la vinguda de la democràcia i d'una reforma de l'estatut d'autonomia valencià, la gent del carrer i els alumnes de la terra han naturalitzat sense cap problema el mot Comunitat Valenciana. Els arguments que empren els detractors d'aquesta forma, els quals diuen Comunitat, comunitat de què, de veïns? han esdevingut encenalls per a ser cremats. La massa general no troba de cap manera estrident dir Comunitat Valenciana, a força de repetir-se tant i tant als mitjans de comunicació.

Tanmateix, el text aquest no pretén polemitzar sobre quin nom ha de tindre aquesta terreta, sinó més aïna mostrar un fet que servidor ha notat en certs mitjans de comunicació de tarannà esquerroset. De bestreta, un parell d'aquests mitjans podrien ser perfectament la cadena de televisió Cuatro, el diari el País o una altra cadena nova, la Sexta. Aquests mitjans tenen la divisa de ser seriosos, rigorosos, un poc bel·ligerants contra el partit dretà per excel·lència, cosa que es pot veure en la manera de fer els editorials o de tractar les notícies. Per tant, hom espera d'aquests mitjans una postura més lligada al que representaria l'esquerra i tot això i allò.

Lliguem caps: el terme País Valencià està lligat totalment al bàndol d'esquerres; dir País Valencià era contestar el règim dictatorial i manifestar el que representaria aquesta terra, un país. Actualment qui representa les postures més acostades a la vella escola (malgrat no ho vulguen) és el partit dretà per excel·lència. Aquest partit no fa gaires bones lligues amb aquesta mena de mitjans de comunicació esquerrosets, els quals sabent quin és el seu mercat, no els fa res deixar els polítics d'aquell partit en evidència.

La meua queixa és ¿per què aquests mitjans que s'omplin tant la boca de rigorositat i de bel·ligerància contra la dreta, no diuen que aquesta terra es diu País Valenciano i no Comunidad Valenciana. ¿Tenen por de perdre espectadors, subscriptors, lectors? ¿Els guanya el respecte de la legalitat estatuària valenciana vigent, i per això són respectuosos amb l'Estatut, quan, fet i fet, no els dol dir Levante cap ací, Levante cap allà? És a dir, ¿ben bé que no diuen País Valenciano, però Levante sí?

Vés per on quins cagadets de por.

4 comentaris:

  1. Bé, jo crec que es tracta d'una qüestió legal, de compliment amb una paperassa, una manera d'evitar problemes legals.

    ResponElimina
  2. Dona, no crec que hi haja cap problema legal per dir "País Valenciano". Si tanta precaució tingueren no dirien tampoc "Levante".

    ResponElimina
  3. No és el mateix i tu ho saps (si no no estaries reivindicant el que reivindiques). "Levante" és també un nom de vent i, per tant, ho podrien justificar arribat el cas.

    ResponElimina
  4. Als efectes pràctics, i simplement de denomincaió de la nostra Comunitat Valenciana, els dos són iguals de "malament", País Valenciano per ser contrari a les tesis regionalistes, (però arreplegat dins de l'Estatut) i així i tot no es sent als mitjans de comunicació, i Levante, que ni està acceptat a l'Estatut, però és el que fan servir sense cap complex.

    De retruc, has de tenir present que m'he referit als mitjans de comunicació esquerrosets en castellà i que s'omplin la boca de ser professionals. Si no volen dir País Valenciano perquè no és el nom oficial de la nostra "Comunitat", doncs que no diguen "Levante", que no ho és tampoc.
    Que potser tenen por de perdre compradors si diuen País Valenciano? Doncs ja m'agradaria que tots els "progres" tant castellanoparlants com els catalanoparlants (i més aquests), feren el boicot i no consumiren aquesta mena de mitjans.

    ResponElimina