dimarts, de gener 22, 2008

Tots amb l'haca i l'haca a bots

Les vacances de nadal que han passat han estat uns dies prou propicis per a llegir uns quants llibres, no ja dels pendents (d’aquells que es tenen en la llista dels llibres que s’han de llegir alguna volta en la vida), sinó dels que apareixen de sobte i que cal llegir per raons vàries: per exemple, que han estat lectures de compromís. Tanmateix, no amb sentit pejoratiu, sinó que han tingut l’afegit de ser de gent acostada, propera, i que volia llegir amb ganes, cosa per la qual demanava aquesta urgència.

Una volta que he acabat de llegir els compromisos m’ha vingut la basarda. ¿Quina ha de ser la meua actitud envers els autors d’aquells llibres que he llegit? Clar i net, ¿què espera un autor dels amics que en lligen els llibres, dels coneguts que tenen algun parer d’allò que lligen? ¿Què ha de fer aquest amic o conegut lector: ha de fer-li saber alguna mena d’opinió crítica o s’ha de limitar a dir, ja he llegit el llibre, m’ha agradat?

Fet i fet, en el cas de llegir obres de desconeguts no sembla indispensable posar-s’hi en contacte, però en el cas dels coneguts, ai las! ¿Seria agosarada, adient, impertinent qualsevol iniciativa crítica literària, sense que l’hagueren demanada, sense alguna excusa d’alguna revista per davant?

5 comentaris:

  1. Hola, Dospoals!

    Com et va amb l'Ubuntu? Acabe de veure (amb molt de retard, disculpa: no tinc activats els avisos per emili...) el teu comentari dient que ja el tenies al nou ordinador. Com et va? Ja t'has aclarit per copiar i gravar CD? Et cal alguna cosa?

    Per cert, si el dissabte 26 de gener estàs per València, a Ca Revolta hi haurà una install-party d'Ubuntu, una festa amb xerrades, col·loquis i demostracions on podries preguntar a tort i a dret a gent que en sap moltíssim (jo també hi seré, però jo no sóc dels que saben...).

    ResponElimina
  2. DE moment l'he instal·lat però encara no el faig servir. Estaria bé això d'anar a la festa aquesta, però no podrà ser. Confie aviat fer el gran bot.

    ResponElimina
  3. El xicon que organitza aquesta festa és molt actiu: crec que ja és la tercera en pocs mesos; si en munta més, procuraré fer-li propaganda al bloc amb temps.

    No tingues por de fer el bot, que no cauràs ;-) . Recorda que tens tota una comunitat d'Ubuntaires en Català per donar-te una mà.

    ResponElimina
  4. personalment no tinc costum de fer crítiques als coneguts amb llibre. Vull dir crítiques com si les anara a publicar en algun lloc. Si que comente la meua opinió, i si l'interlocutor i la situació es presten parlem sobre el llibre. Tampoc espere que els amics em facen cap crítica quan lligen un llibre meu. Comentem coses, sí, però més en pla conversa de café...

    ResponElimina
  5. Per què no en fas? Per què no te'n fan?

    Doncs, en el meu cas, sí que m'agradaria que em feren saber l'opinió, bé curta, bé enraonada. Si bé és cert que es podria ferir la sensibilitat de la persona, de quina manera es diu la cosa, considere que una opinió d'algú acostat i que té gust per aquests temes és bona per a la formació de la veu poètica.

    ResponElimina