dissabte, de desembre 15, 2007

Riu amarg

Al meu poble, quan alguna família es comprava un cotxe, un televisor, ço és, feia una despesa molt important, hom deia que els reis havien arribat aviat, fet i fet, que ja no quedaven més diners aquell any per regals; la xicalla s’havia d’apanyar amb les estrenes i prou (malgrat que sempre queia algun regalet, per això que la familia no es sentira frustrada i sense Nadal). També al meu poble, quan ocorria un esdeveniment important (normalment de caràcter religiós), les famílies gastaven un caramull important de diners per a endreçar les cases, de manera que estigueren a l’alçada de l’esdeveniment. Per exemple, en les comunions, la gent emblanquinava les façanes, es canviava la cuina o alguna habitació: no cal dir que si el que passava era un casament, es tirava la casa per la finestra! En el meu cas puc dir que en la meua primera combregada, els meus pares van fer construir una casa (bé, al capdavall, hom havia de tombar la caseta d’estiu dels avis i n’havien de fer una de nova, i tot va coincidir que aquell any combregava).

El fet cert és que al meu poble, a una part ben concreta del poble, enguany han vingut els reis molt aviat, però han estat uns reis molt amargs. Hom rebrà el Nadal amb la cara rentada i nova de trinca, però aquesta volta, l’ocasió es viurà amb tristesa. Uns reis dels quals es recordaran molt cada any.

3 comentaris:

  1. els reis, simplement, no deurien d'arribar. El concepte de Nadal tampoc. Així ens estalviaríem alguna cosa més que diners.

    ResponElimina
  2. Nimué, Quan el país era pobre, molt subdesenvolupat i hi havia mancança de coses materials, la festa dels reis potser tenia un sentit: era la il·lusió de tenir allò desitjat i que havia de durar gairebé tot un any.

    Ara que el país ha deixat de ser un poc pobre i ja hi ha abundància de coses materials, aquesta festa no té sentit.

    En això d'estalviar-se alguna cosa més és cert, encara que, molta part de la culpa, la tenen els mitjans de comunicació (televisió, pel·lícules, etc.) que ens aculturen constantment de com s'ha de viure aquesta data. Aquest fet pot provocar frustacions de voler gaudir del que es viu en el món irreal.

    TEre, al meu poble hi ha hagut una inundació que ha deixat inútil tota la zona de les dues ribes (baixos de les cases, comerços, cotxes) i per això han engegat les obres de reforma, compra de cotxes, televisors, mobles, etc. mentre que fotografies, llibres, documents i altres records han desaparegut en l'aiguat.

    ResponElimina