dimecres, de novembre 14, 2007

La llengua una altra volta

Fa poc ha eixit a la premsa un atac del Partit Popular contra Bernat Sòria perquè es presentarà a les llistes del Partit Socialista Obrer Espanyol al país per a les eleccions que vindran. El retret que li fan és que ell és andalús que parla català. Aquest argument no pot ser més absurd, tant pel que significa com pel qui el diu. De bestreta, si realment és andalús, és menester aplaudir aquest integració (perquè hom ho vulga o no, la llegua del país és el valencià, malgrat els 300 anys d'anorreament), però el fet cert és que ell és nascut a Carlet. En segon lloc, hauria de caure la cara de vergonya als polítics del PP per dir aquella collonada, quan molts d'ells són valencians (nascuts ací) i no en parlen ni un borrall i fan tot el possible perquè no es parle, no s'aprenga i no s'escampe. De retruc, no es pot ser més hipòcrita quan hi ha el cas d'Eduardo Saplana (normalitzem els cognoms valencians), exemple antonomàsic.

Al remat, ací s'inclou un altre tema, el del fenomen del que en castellà es diu cunero: aquella gent que no ha nascut al país, però que un partit considera convenient inscriure'l en la circumscripció electoral per raons d'aquesta tirada de vots. Per tant, el que el Partit Popular retrauria és que, què fa un andalús presentant-se a les llistes valencianes, més encara parlant català (espill d'integració). Doncs bé, la resposta, la tenen davant el morro: què ha fet un cartaginer valencianofòbic essent Molt Honorable.

Al remat, no sé fins a quin punt és transcendental que els governants del país hagen de ser nascuts ací. Ara, el que no es pot tolerar és aquesta actitud hipòcrita del Partit Popular en l'afany de desprestigiar gent, quan ells són els primers que haurien de callar.

4 comentaris:

  1. Hipocresia: has emprat la paraula clau. I d'un hipòcrita, es pot esperar qualsevol cosa.

    (A veure si hui m'admet els comentaris, que ahir no em va deixar...)

    ResponElimina
  2. Efectivament, la hipocresia és un dels puntals d'aquest partit (encara que d'altres també el fan servir, com el PSOE-PSPV, quan no són valents a l'hora de defensar els interessos de la nostra llengua). El problema és que el comú de la gent, de la societat valenciana, concretament d'aquella que és usuària de la llengua i que s'ompli la boca de valencià però que gira l'esquena a qualsevol revifalla lingüística, també li fa el joc.

    ResponElimina
  3. Home no entrare gaire aqui tenim al Montilla, deixan altres valoracions apart lo important es la valua.

    ResponElimina
  4. Doncs en aquest país, poca vàlua i poca consciència i molta hipocresia. Pel que fa a això de al vàlua: eduardo Sapalana va dir que a la política havia entrat per a fe diners. Amb iaxò ja està tot dit, atesos els escàndols que s'han descobert.

    ResponElimina